fredag 13 mars 2009

Fannys dröm

dröm/del 1)
Jag går förbi ett fönster på en gata i ngt halvsjaskigt stadsområde, bakom glaset ser jag en ung mans ansikte, jag ser bara överdelen (panna, ögon), det är mörkt och dammigt därinne, han ser ut att ha arabiska rötter, han röker.
Jag fortsätter och vänder till höger runt hörnet på kvarteret, jag bär på två plastpåsar en med torkade kath-blad, en med egna ägodelar-småsaker jag vet inte vad. Det är grått ute och vind prasslar i påsarna. Jag vet att mannen kommer komma efter mig så jag ser efter att jag har bladpåsen i vänsterhand så han ska ta den påsen jag inte bryr mig om. Han springer förbi och tar påsen (vet inte om jag upplever det eller bara "vet" det..lite sådär som det är i sömnen)

dröm/del2)
En okänd kvinna går på samma väg som jag. (jag tror jag bara fortsätter rakt fram efter "stölden"). Hon är lite äldre än mig men ännu ung.. runt 30, hon är ljus, blond. Vi talar med varandra. Omgivningen är fortfarande grå, intetsägande, anonym. Vägen går ner i en tunnel. Det är som en cykelbana mellan två billeder, stora grå (betong) pelare och lysrör i taket. Vi ser att vägen i tunneln sträcker sig långt och kvinnan säger att det är längre än hon trodde. Jag berättar om vad som hände; någon gång under berättandet är jag istället inne i, (kommit tillbaks till), lokalen som hörde till fönstret jag såg.

dröm/del3:
Jag är i det vänstra rummet. 3 män ligger på olika ställen i rummet. Jag anar att det kan finnas lik av andra kvinnor längre upp/fram i detta eller nästföljande mindre rum. Dvs de vill/kan döda mig.
Det är dunkelt, männen sover eller halvsover.. en jobbig situation. Jag slår två av dem i huvudet med ett runt blockljus, om det har en färg är det svagt gult. Slår dem omväxlande, är förvirrat, någon sov och vaknade när jag slog honom och därför måste jag slå och slå för att han ska tuppa av, jag är frågande till om det är en så bra idé, om det hjälper. De två jag slår är den rundare samt den ondaste/farligaste. De är betydligt äldre än mig, medelålders. Någon av dem ligger på en soffa till höger. Den tredje mannen ligger på golvet, bakåt/ner i rummet, när jag ser på hans ansikte ligger han och tittar. Han verkar inte vara på någons sida, känner någon bra känsla inför honom (tillit, förälskelse, vänskap?), han har ingen ålder eller är yngre än de andra två. Jag behöver inte göra något åt honom.
Det rinner blod i ansiktet på de två jag slog. Jag går till det högra, nedre rummet det är bara en korridor som leder upp till det högra övre rummet.
Går in där och stänger dörren. Är ljusare och på något vis mer "mitt" rum, här finns saker jag behöver eller åtminstone kan använda och ha hjälp av. Jag beväpnar mig med en papperskniv (?vet inte vad rätt namn är, sådan med avbrytbara bitar) med några centimeter skärbitar utfällda. Väljer en smutsig med blyertsdamm för att det ska bli fulare ärr. Det knackar svagt på dörren, jag öppnar, är inte beredd på att det är 'den onda' som kommer (kanske trodde det var den tredje..eller bara aningslös). Han skjuter mig men det kommer inga kulor bara ljus och rörelse, jag hade omöjligt hunnit parera det eller böjt mig undan. Jag håller fast hans huvud och skär flera gånger djupt i hans kind, det tar lite tid. Märker även att det saknas dörr från högra till övre vänstra rummet.
Hör han ondas röst därifrån (ö.v. rummet), efter jag skurit/besegrat honom då han pratar med den tredje, ser dem inte, är själv kvar i ö.h. rummet. Den tredje säger något om att den onda slarvat, inte kommit ihåg att byta magasinet (från tomt till fullt) till pistolen. Det ö.v rummet verkar vara ngt slags förvaringsrum. Vapnet var alltså inte laddat.

(Förtydligande: Lokalen är som en rektangel, med ett stort rum i nedre v hörnet, en korridor i nedre h hörnet (här borde ingången vara men ser aldrig dörrar som leder ut/in i lokalen och ser heller aldrig fönster), jag vet inte hur lokalen ser ut innan jag ser rummen/går igenom den)

dröm/forts?) Är ensam i ett rum på en säng, (om det är det övre högra så är det bara det som finns nu..är ensam men inte hotad..inte medveten om andra dörrar/rum) det är ljust, kanske finns det ett fönster, det är lugnt det är tyst, kanske lite isolerat, lite tomt, jag funderar på att skaffa en kattunge, tänker på deras blåa ögon och tänker att jag ska kolla på annonser.

..puh... drömde ännu fler drömmar, men de var sina egna historier, och blir långt att skriva ner.

Allt gott /Fanny



Ni hade ingen sån där pedagogisk pekbok på dagis (som vi hade på mitt dagis på det gamla goda 70-talet) med bilder på olika stereotypiska karaktärer som ställer ens föreställningar på ända? På en bild ser man t.ex. en till synes arg och farlig svartmuskig man med händerna bakom ryggen och sen när man vänder på sidan och får se honom bakifrån så håller han en bukett blommor. På nästa sida ser man en blond kille med ett leende på läpparna som ser snäll och ofarlig ut, fast när man vänder bladet så ser man att han håller han en kniv i handen bakom ryggen. Eller så kanske man blir mer påverkad av nyhetssändningar än vad man kan tro? Islam, araber, hot och terror går typ hand i hand? Håll med om att det är liiite kul att driva med förutfattade meningar. Vända upp och ner på saker och ting. Fördomar sitter djupare i ryggraden än vad man kan tro…

Skämt åsido… nu till tolkningen:

Om jag förstått dig rätt så är det kath-påsen i vänster hand som i drömmen betyder nåt för dig och den påsen med personliga tillhörigheter är den du känner att du kan avvara? Kanske är det så att du är i en lite eskapistisk period i ditt liv? Det som kan få dig att transcendera/fly vardagens gråhet (knarket) är det du sätter värde på, mer än dina personliga tillhörigheter. Redan det är ju något att fundera över… Vad är det du vill fly ifrån? Värdesätter du kanske lite fel saker? Dags att omvärdera? Men det verkar du faktiskt också göra senare i drömmen (då du bekämpar det som representeras av vänster, i ditt fall just nu hotet, och aktivt går till det högra rummet).

Hursom, vi går vidare: Du upplever ett diffust hot (mannen är inte riktigt synlig men du vet att han kommer komma efter dig) och du blir av med dina personliga tillhörigheter istället för dina ”andra laster”. Sen träffar du kvinnan som du upplever som en trygg person, kanske en vägvisare? Ni går ner i en mörk men upplyst tunnel tillsammans och du känner så pass mycket tillit att du berättar vad som hänt. Representerat hon en förståndig och mer upplyst del av dig? Det sker ett möte, någon slags inre integration? Du träffar henne, får ta del av hennes ljus, hennes vetskap om att vägen/tunneln är lång, men samtidigt får du nya krafter att möta det som hotar öga mot öga då du i nästa scen plötsligt befinner dig mitt i hotet, mitt i rövarnästet så att säga… och trots att männen sover, d.v.s. inte utgör ett akut hot i just det läget så bestämmer du dig för att ”attack är bästa försvar” och går loss med ett inte alltför effektivt vapen, men lyckas ändå såra dem tillräckligt för att känna dig trygg?

Nu kanske det verkar som om jag bara upprepar din dröm i enklare ordalag, men ibland kan det vara till hjälp, för jag har märkt att när man ska tolka sina egna drömmar fastnar man ofta i bilderna och detaljerna som man sett, och ser inte alltid den röda tråden. Kan bli enklare att få syn på temat och se självklara grejer och göra kopplingar till sin faktiska situation i livet när man får se det i andra ord.

En annan sak som har djupare symboliskt värde i mina ögon är det här med vänster och höger, som du faktiskt själv också verkar lägga stor vikt vid. Vänster representerar passivitet, magnetism, det man drar till sig och höger är den aktiva, elektriska sidan, det vi skapar aktivt med vilje. De hotande mörka männen befinner sig på vänster sida och du tar dig till slut till det högra rummet… Kan vara värt att fundera på. Också värt att notera är att du faktiskt håller kath-påsen i vänster hand… (Vänster symboliserar också gamla vanor).

Min slutsats på det blir alltså att du kanske (i din eskapism) passivt drar till dig människor/laster som du inte riktigt litar på och upplever dem/det som du drar till dig som mörkt och hotande. Vad det egentligen är som stör dig, som du upplever som mörkt och hotfullt och som du bestämmer dig för att lämna kan bara du veta.

Du har i alla fall din kamp med det som stör och hotar och det hela slutar ju bra då du tar dig till ett tryggt ljust rum till höger och hotet är på behörigt avstånd då det inte finns någon passage mellan vänster och höger rum. Sen bestämmer du dig för att köpa dig en katt (lojal, snäll liten fluffig sak som representerar trygghet) och aktiverar liksom på så vis den ”aktiva” högra sidan i dig, den där DU SJÄLV väljer vad du ska ha – trygghet.

Kanske kan du relatera det här till en verklig situation i livet, något som just passerat eller som kan komma att passera, men det att du bemästrade situationen är egentligen det som är viktigt. Det visar på att du har tillit till dig själv och din självbevarelseförmåga. Och du har ju redan i drömmen bestämt dig för att lämna det mörka otrygga som du drar till dig och gå in i det ljusa trygga med aktiv medvetenhet. Så lycka till!

Så, kan du nu få ihop min något röriga tolkning (lite disträ, sorry) till en syntes som har mening för dig så blir jag glad, eller ska jag vara tydligare? :)

P.S. En rolig ordassociation i drömmen förresten, vet inte om du lagt märke till det - drömmen börjar med att du håller fast vid ditt knark-kath och slutar med införskaffande av en sötare sorts kissekatt ;)

/SoulEvolver

8 kommentarer:

Anonym sa...

haha, tänkte faktiskt själv på fördomar (en utländsk man..och kath..liksom..är väl inte såpass vanligt, absolut inte om du heter Svensson)
- dessutom tror jag, kanske efter-konstruktion, men att åtminstone ngn av mörkermännen var "svartmuskig med slokmustascher" - - vilket är ungefär hur jag tror mina föräldrars generation uppfattar skurkar och banditer ;)

Allmänt låter tolkningen väldigt positiv och hoppingivande.

Även i början, kanske var oklar, är det kath-påsen jag inte bryr mig om och flyttar/ser efter att jag håller i vänster hand. Den känns inte ens som "min" i förhållande till den andra med blandat småkrafs Innehållet var ju också torrt, dött, kan jag tänka nu.
.. jag blir således av med mina laster, inte mina egna grejer. ( kanske kathet var mannens, förutom själva hotbilden brydde jag mig just inte och såg ju till att han på enklast sätt kunde ta det )

Jag noterade också detta med höger vänster, ännu tydligare blev det när jag skrev ner och skulle ge bilden åt någon annan, annars brukar jag kunna uppleva drömmar som ganska "hoppiga" (kanske just för att jag inte brukar gå igenom dom så noggrant).

Tack för tolkningen, den var inte för rörig.
Vet inte om jag ser slutet som en triumf..(inget 'leva lycklig i alla sina dagar' slut). Vet inte heller hur övertygad jag är om min förmåga att reda upp mig själv. Men hoppas verkligen jag ändå är på rätt väg för det är ju en väldigt bra början om man ska ta sig någonstans. Den bästa skulle jag säga.

Och lite mer feedback; jo, det är nog alltför ofta jag försökt(/försöker) fly från diverse problem jobbiga känslor och har genom detta dragit till mig både människor och laster som inte är vad jag skulle ta som förstahands val i livet.

Men nu så .. långa vägen genom tunneln, mot ljuset, pro-katt (& anti-kath).. med viss skepsis.

En till sak jag kom på nu (nysta, nysta) ; kattunge önskade jag mig alltid som barn, fick aldrig någon pga allergi i familjen. Men nu är jag vuxen och bestämmer själv.. för att citera askungen och några skönsjungande gnagare "din dröm skall bli verklig en gång"

Anonym sa...

ah, en till sak jag såg nu, då det i slutet saknas en dörr (då männen pratar om att han inte laddat vapnet) så saknas den i betydelsen det är en del av väggen som är helt öppet, en dörröppning utan dörr.
Lite öppet slut sådär.
Kanske därför kändes lite väl hoppfullt?
(han kan byta till ett nytt magasin)
Men om man ser nästa "filmscen" som en fortsättning (där det bara finns ett ljust rum/ där det högra rummet 'vunnit') så blir det ju mer happy-ending. Slut på konflikter och ja, kisse istället för knark :) / val istället för flykt.

tack igen
vänligen /Fanny

Anonym sa...

Jag var dödligt skadad och visste att jag skulle dö. Hela huvudet var trasigt, lite groteskt tror jag med hjärnan som stack ut, men jag vågade inte kolla på det eller få det fixat. Jag och en man (minns inte om jag kände honom eller om det var en total främling) som också var skadad och döende samlades och gick igenom våra gamla ägodelar och papper (typ räkningar och skolpapper och annat tråkigt). Vi skrev brev och ringde samtal till folk vi kände och sa att vi älskade dem. Det var mycket att göra, nästa stressigt att hinna med allt innan vi skulle dö. Ibland kom det människor, även människor vi kände, och försökte hjälpa oss med våra skador, alltså försöka rädda oss. Jag blev irriterad över att de kom och störde när jag hade så mycket att göra innan jag skulle dö. Jag var inte rädd utan nästan lättad över att veta att det faktiskt var slutet. Vaknade upp innan jag hann dö.

Anonym sa...

jag var hemma hos en vän (kille.) , en nära vän som jag alltid har gillat lite extra. hans lägenhet var rena rama lyxlägenheten, han bor med sina föräldrar och bröder och syster i lägenheten , när jag skulle hälsa på dom hörde jag hur dom bråkade.. när jag väl hälsade på mamman var hon jättetrevlig och glad, men pappan viftade bara bort mig som skräp ungefär.
senare när har sett resten av lägenheten som ser ut som ett överståtligt fint lyxigt hus med stora rum och mycket utrymme så går jag in i min väns rum, så är det lägenhetens MINSTA rum, bara en säng,nattbord och byrå samt en tv på byrån har plats, men det konstiga är väl att det rummet är det enda rummet som ser ut och vara precis under taket eftersom taket i rummet är lite snett och fönstret är jättelitet. det är hela tiden gryning utanför fönstret så rummet har en ganska grå ton i sig...plötsligt är jag på en annan plats med min vän var han står och bråkar med en annan bekant till mig,mitt under en karneval(?)som pågår i bakgrunden . min vän slår till min andra bekanta och förlorar plötsligt sin arm, alltså underarmen vid armbågen ser ut och ha kapats av och han blöder häftigt, men han skriker inte av smärta eller något så. sedan plötsligt återigen ligger vi i hans säng i det lilla rummet i den stora lägenheten. det är helt tyst men jag hör hur han andas tungt och försöker stoppa blödningen. när det har slutat blöda såg jag att han hade fått blod på sina läppar, då kysste jag honom och somnade. senare när jag vaknade upp låg han fortf helt bredvid mig och har omfamnat mig, från ingenstans strular vi lite som sedan leder till sex. första gången fö både mig och honom. senare efteråt gick jag ut i lägenheten och ser att min mamma står i hallen och skäller ut mig för att jag var med honom (?) vilket jag tycker var verkligen konstigt, senare står jag och småpratar med hans mamma och min mamma och går ut på terassen. väl där ser jag en massa släkt och familjemedlemmar sitta på ett stenblock. jag sätter mig vid dom och ser vad dom håller på med. dom luktar på torkade växter och röker på , jag blev plötsligt hög som ett hus och ser mina föräldrar påtända. jag går tillbaka till min väns rum och precis när jag nafsar i hans mage vaknar jag. vad kan det betyda?

Anonym sa...

om det hjälper så är jag 16 år gammal ifall du behövde veta det.

SoulEvolver sa...

Hej Fanny!

Sucka, skrev just ett inlägg som försvann ut i rymden så here we go again då. Ska försöka komma ihåg att kopiera texten denna gång ;)

Kul att läsa din feedback. Det är såna här drömmar som är roliga att tolka då man känner att det är ett genomgående tema som är viktigt för drömmarens personliga utveckling på ett eller annat vis. Det märks att du har kommit till ett vägskäl i ditt liv och att du är på god väg in i det positiva i och med din kämpaglöd och beslutsamhet.

Det där med att det faktiskt var kath-påsen du ville bli av med visar ju bara på det att du redan där i början var bestämd med att inte hålla fast vid det gamla, släppa det onyttiga, gamla destruktiva vanor osv... even better.

Och visst, det var inget nu-lever-vi-lyckliga-i-alla-våra-dagar-slut i och med att hotet till viss del finns kvar och att det uppenbarligen är öppen vägg (fattat rätt nu?) mellan dig och hotet men så enkelt är ju aldrig livet...and don't we all know that too well. Huvudsaken är att du har beslutsamhet och kämpaglöd som heter duga.

Ut med kathen, in med katten!

/SoulEvolver

SoulEvolver sa...

Alma: tolkning på din dröm kommer. Vi betar av dem lite varteftersom... en här en där, ibland kan det ta någon vecka. Tålamod :)

Anonym sa...

What is Baccarat? | WURRIE
The bet 카지노 is not called in the house as a single bet, The term bet is one in which the bettor bets on 바카라 사이트 whether a horse or planet win 365 horse will win or not.